Zo verspreiden trollen nepnieuws
Waar denk jij aan bij het woord trol? Een groen monster met een grote neus? Een speelgoedfiguurtje met rechtopstaand haar? Of misschien wel iemand die op internet bewust de boel in de war schopt? Je hoort tegenwoordig steeds vaker over deze laatste soort: internettrollen.
Soms is een trol vrij onschuldig, denk aan iemand die voor de grap mensen loopt te treiteren. Maar trollen kunnen veel schade aanrichten. Doordat ze in grote groepen desinformatie over corona verspreiden, oproepen om artsen lastig te vallen of onjuiste informatie verspreiden over de oorlog in Oekraïne.
Wat is een internettrol?
Een trol is een persoon die vanaf een computer probeert online ruzie, discussies of emotionele reacties uit te lokken bij anderen. Bijvoorbeeld door heftige beelden te delen of ruzie te maken. Dit doen ze vaak onder één of meerdere nepaccounts, met een nepfoto en een verzonnen naam.
Als er grote aantallen nepaccounts worden ingezet om het publieke debat te beïnvloeden, hebben we het vaak over ‘trollenlegers’. Deze verspreiden op grote schaal berichten, vaak met onjuiste informatie. Bijvoorbeeld om verwarring te zaaien over wat waar is of niet. Of om maatschappelijke onrust te veroorzaken. Trollenlegers werken soms in opdracht van een staat of bedrijf. In sommige landen is ‘trollen’ zelfs een baan en verdienen de mensen die de accounts beheren geld voor iedere verzonden tweet.
Trollenlegers zaaien onrust over corona
Groepen trollen versturen dus expres berichten met onjuiste informatie, met als doel om een maatschappelijke discussie te ontregelen of om mensen een bepaalde richting op te sturen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de discussie over het coronabeleid. Een trollenleger zorgde ervoor dat er in een mum van tijd miljoenen berichten verstuurd werden. Daarin werd onterecht beweerd dat het virus niet bestond of dat het vaccin expres was gefabriceerd om mensen ziek te maken. Dit was allemaal informatie die niet wetenschappelijk bewezen is, maar die heel veel mensen aan het twijfelen heeft gebracht en zelfs heeft doen besluiten om zich niet te laten vaccineren.
Laat je niet trollen
Trollen weten dus heel snel een bepaalde boodschap heel groot te maken. Dat doen ze slim, door op emoties in te spelen en een bericht heel populair te laten lijken. Ze willen graag dat jij hen gelooft, op hun berichten reageert of verder deelt. Je laat je toch niet trollen?
In het artikel Laat je niet trollen kun je lezen hoe je trollen kunt herkennen en hoe jij kunt handelen als je ze online tegenkomt.
In het artikel Hoe spot je trollenlegers? lees je hoe een trollenjager te werk gaat in het opsporen van trollenlegers.