Overslaan en naar inhoud

Isdatechtzo.nl is ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met Beeld en Geluid Den Haag en ECP om bezoekers te informeren over de werking van nepnieuws en hoe je kan herkennen of een bericht betrouwbaar is.

De redactie van Isdatechtzo.nl wordt gevormd door medewerkers van Netwerk Mediawijsheid, Beeld en Geluid Den Haag en BKB | Het Campagnebureau. Voor de nieuwschecks op de website werkt Beeld en Geluid Den Haag samen met meerdere factcheckorganisaties. 

Isdatechtzo.nl is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en volledig door hen gefinancierd. Daarbij is vastgelegd dat Netwerk Mediawijsheid verantwoordelijk is voor alle inhoud en volledig onafhankelijk van het ministerie van BZK opereert.

Wie zijn jullie dan?

Netwerk Mediawijsheid is in 2008 als programma opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Netwerk Mediawijsheid zet zich in voor een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is dat te worden. Het netwerk bestaat uit meer dan duizend organisaties die zich inzetten op gebied van mediawijsheid.

Het netwerk wordt aangestuurd door vijf organisaties uit het netwerk:

Credits

Heb je vragen, ideeën of een nieuw idee? 

Neem contact op met het programmateam van Netwerk Mediawijsheid.

Toolkit

Wil je helpen in onze strijd tegen nep berichten? We verwijzen je dan graag naar onze digitale toolkit. Door op de link te klikken start direct de download van het zip-bestand.

In de toolkit vind je:

  • De animatie over nepnieuws.
  • Campagnebeelden in diverse formaten.
  • Het onderzoeksrapport.
  • Persbericht.
  • Voorbeeldtekst.

Wil je de weerbaarheid tegen desinformatie vergroten rond de verkiezingen? Download dan deze toolkit met een animatievideo en tips om te delen via sociale media.

Doe de check

De checks hebben we in één overzicht gezet. Handig om op te hangen op je werkplek of in de klas! Download de checklist hier. Door te klikken start de download.

Volg ons op