Overslaan en naar inhoud

Wat is beeldmanipulatie en hoe kijk je kritisch naar beeld?

Het bewerken van beeld, ook wel beeldmanipulatie genoemd, is iets wat we allemaal wel eens doen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een filter op sociale media of het bijsnijden van een foto op je mobiele telefoon. Maar beeld kan ook bewerkt zijn om mensen doelbewust te misleiden. Op die manier kunnen beelden een verhaal vertellen wat helemaal niet klopt. 

Het wordt steeds makkelijker om beelden te bewerken met computerprogramma’s, waardoor je het verschil tussen echt en nep nauwelijks meer ziet. Denk aan foto’s die bewerkt zijn met Photoshop of deepfake video’s. Hiermee kun je foto’s en video’s maken die heel echt lijken, maar die nep zijn.

Sabine Niederer is lector Visual Methodologies (beeldgebruik) aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar het gebruik van beeld op sociale media. In deze video legt ze uit welke vormen van beeldmanipulatie er bestaan en waarom het belangrijk is om kritisch te kijken naar beeld. 

Wil je meer weten over de digitale bewerking van beeld? In deze video legt hoogleraar Theo Gevers meer uit over deepfakes.

Dit artikel is onderdeel van 

Waarom geloven we nepnieuws? / Foto's en video's
Kopieer koppeling