Overslaan en naar inhoud

Je gelooft je eigen ogen toch wel? Zo werkt deepfake

Premier Rutte die jou in een persoonlijke video een fijne verjaardag toewenst of de jongere versie van Robert De Niro in de film The Irishman. Het zijn allebei vormen van deepfake: een techniek die wordt gebruikt voor het samenstellen van menselijke beelden met behulp van computers. Met deze software kun je iemand dingen laten zeggen of doen die hij of zij in werkelijkheid nooit gezegd of gedaan heeft.

De genoemde voorbeelden lijken vrij onschuldig, maar deepfake kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt bij verkiezingen. Je kan op die manier politici woorden laten zeggen die ze nooit hebben uitgesproken waarmee ze kiezers kunnen beïnvloeden. En dat kan heel schadelijk zijn. Zeker nu de technologie zo ver is ontwikkeld, dat het steeds lastiger wordt om te onderscheiden wat echt en wat nep is. 

Theo Gevers is hoogleraar Computervisie aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de ontwikkeling van deepfake. In deze video legt hij uit wat deepfake precies is en waarvoor het wordt gebruikt. Ook geeft hij tips waar je als ontvanger op moet letten om deepfake te kunnen herkennen. 

Dit artikel is onderdeel van 

Waarom geloven we nepnieuws? / Foto's en video's
Kopieer koppeling

Enquete
Hoe ben je op de site terechtgekomen?
Voldeed het bezoek aan je verwachtingen; heb je alles kunnen vinden?