Jaarlijks 150 miljoen blikjes in de natuur belanden?

Soms is een uitspraak vanuit de politiek zó mediagevoelig dat ‘ie in allerlei nieuwsberichten wordt overgenomen. Maar hoe weet je of de claim écht klopt? Stern de Pagter checkte voor Factory FHJ wat er waar is van deze uitspraak. Lees hier hoe jij dit zelf ook kunt doen. 

150 miljoen blikjes, dat is nogal wat. Dat betekent dat iedere Nederlander per jaar minimaal acht blikjes in de natuur gooit. Als jij dit nu leest en eigenlijk nooit uit een blikje drinkt, laat staan er één weggooit, dan zul je vast je vraagtekens hebben bij deze kop.

Volgens demissionair staatssecretaris Van Veldhoven belanden er jaarlijks 150 miljoen blikjes in het milieu, waarmee je vijfentwintig Olympische zwembaden zou kunnen vullen. De uitspraak is vaak overgenomen in nieuwsberichten, zoals bij NU.nl, RTL Nieuws, NRC en Libelle.

Wie telt er weggegooide blikjes?

Wanneer een uitspraak wordt gedaan in de Eerste of Tweede Kamer wordt dat meestal netjes vastgelegd. In Nederland moeten deze openbare overleggen beschikbaar zijn voor iedereen, dat is opgenomen in onze wet. Jij kunt dit dus ook zelf opzoeken! Op de website van Rijksoverheid staat de Kamerbrief die bij dit statement hoort netjes bijgevoegd op de pagina. 

Stern onderzocht het document maar vond daar niet zijn antwoord. Door te bellen naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kreeg hij de bron van deze uitspraak: een rapport uit 2015 dat een schatting deed naar het aantal zwerfblikjes in 2020. 

Schatten is eigenlijk het berekenen van een getal wat je (nog) niet kan controleren. Als een getal ‘naar schatting’ is, dan weet je dus meteen dat het niet 100% vast staat. Je kunt natuurlijk net zoals factchecker Stern proberen om de precieze rekensom te achterhalen, maar daar heb je waarschijnlijk zelf helemaal geen tijd voor. Een tweede optie is om zelf de getallen na te rekenen met cijfers uit betrouwbare bronnen, zoals erkende vakbladen, dan weet je zeker dat jouw berekening klopt. 

Lees hier de hele factcheck

Kopieer koppeling