Overslaan en naar inhoud

Is het echt zo dat…. de lockdown niet werkt?

Via Twitter beweerde politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) dat de huidige lockdown niet werkt. FvD voegt daar in een artikel aan toe dat deze lockdown juist voor meer besmettingen zou zorgen. Maar kloppen deze uitspraken wel? Tom van Beurden is factchecker bij de FHJ Factory en zocht het uit. 

Verder klikken dan je neus lang is

Tom wilde dit checken bij Forum voor Democratie zelf en vroeg aan ze hoe ze aan deze informatie zijn gekomen. Ze noemen een deel van een video van de World Health Organization (WHO) en 22 wetenschappelijke bronnen die ze zelf hebben verzameld. Dat klinkt heel betrouwbaar, maar wanneer je verder klikt kom je erachter dat dat wel meevalt. 

Als je de hele video van de WHO kijkt dan zie je dat de insteek van de video anders is dan waar de FvD hem voor gebruikt. In de video geven ze namelijk antwoord op de vraag waarom een lockdown geen vaste oplossing is. Ze zeggen dus niet dat een tijdelijke lockdown geen effect heeft. Ook bij een aantal wetenschappelijke bronnen die FvD aandraagt is dit het geval. 

Tom van Beurden: “Als wordt gekeken naar alle afzonderlijke bronnen valt daarnaast op dat veel bronnen, net als de video, heel anders zijn bedoeld dan de uitspraken van Baudet en FvD. Daarnaast zijn veel onderzoeken, die door FvD worden aangedragen als onderbouwing, nog helemaal niet afgerond. De uitkomst van die onderzoeken kan dus nog veranderen.”

Wetenschappelijke bronnen kun je ook beoordelen op betrouwbaarheid door te kijken naar de peer reviews. Mede-onderzoekers beoordelen in een peer review of een artikel aan bepaalde eisen voldoet, zoals originaliteit, toegankelijkheid en een sterke onderbouwing van de resultaten. Van de 22 bronnen die de FvD aandraagt zijn er maar twee die zo’n peer review hebben.

Check, check, dubbel-check

Niet alles is wat het lijkt, betrouwbare bronnen die verkeerd worden ingezet kunnen dus alsnog niet kloppen. Twijfel je over een uitspraak? Bekijk dan de hele video en lees het volledige artikel, zodat je weet wat er wordt gezegd en hoe dat bedoeld wordt.

Dit artikel is onderdeel van 

Factcheckers aan het werk
Kopieer koppeling

Enquete
Hoe ben je op de site terechtgekomen?
Voldeed het bezoek aan je verwachtingen; heb je alles kunnen vinden?