Overslaan en naar inhoud

#5 Wat voor soort informatie staat er in het bericht?

Op websites en sociale media, zoals Facebook, Twitter of Instagram kan iedereen zelf berichten maken en delen. Je hoeft dus geen journalist te zijn. Er zijn ook geen duidelijke regels of controle op onwaarheden. Er kunnen dus ook nepberichten worden geplaatst. Wees je daarvan bewust. Landelijke en regionale nieuwsmedia hebben regels om berichten te controleren op onwaarheden. Daarmee voorkomen ze nepnieuws.

Controleer altijd waar de informatie uit een bericht vandaan komt. Dit kun je doen door te kijken naar de bronvermelding. In betrouwbare informatie wordt goed vermeld waar de informatie, afbeeldingen en beeldfragmenten oorspronkelijk vandaan komen: dat is bronvermelding. Nepberichten maken vaak gebruik van nepbronnen. Dus kijk verder dan alleen de bron die wordt genoemd. Wordt er met een link verwezen naar de bron? Controleer de website of het onderzoek. Worden de teksten en foto’s op dezelfde manier gebruikt? Of is het bericht uit verband getrokken? Is er geen link naar de bron? Gebruik dan een zoekmachine om op te zoeken of de bron te vinden is.

Check ook of de bron te vinden is op andere plekken. Schrijven meerdere media of organisaties erover? Of staat het alleen in een bericht op sociale media?

Bron: Dossier nepnieuwsMediawijsheid nepnieuws.

Dit artikel is onderdeel van 

Hoe check je een bericht?
  1. Mediawijsheid nepnieuws, Alles over nepnieuws
    mediawijsheid.nl/nepnieuws/
Kopieer koppeling