Overslaan en naar inhoud

Is het echt zo dat… druk op je voorhoofd je minder hongerig maakt?

Rode wijn maakt je gelukkig en chocola is goed voor je hart. Komen deze uitspraken je bekend voor? Dat kan goed kloppen! Sociale media staan vol met berichten die te mooi lijken om waar te zijn. Je wilde eigenlijk meer gaan sporten dit jaar, maar nu lees je dat je met één simpele truc je hongergevoel kunt onderdrukken. Het bericht is duizenden keren gedeeld en geliket… Zou het dan toch?

Lieke Mooren checkte voor Factory FHJFACTORY FHJ of druk op je voorhoofd je écht minder hongerig maakt. Lees hier hoe zij dat deed.

Waar komt de informatie vandaan?

Als eerste zocht Lieke naar de bron van deze uitspraak. Die was nergens te vinden. Allerlei pagina’s deelden de meme. Het bericht ging het hele internet over. Zit hier een grappenmaker achter of iemand die serieus advies wilde geven? Medisch-wetenschappelijke bronnen kunnen de claim in ieder geval niet bewijzen. Er zijn geen ziekenhuizen die de drukmethode aanbevelen. We weten dus niet of het een grap is of dat het serieus is.

Memes zijn afbeeldingen, video’s of tekst met een herkenbaar uiterlijk, vaak zonder bron voor de uitspraken die ze doen. Zoals de meme uit de factcheck van Laura. Het doel van een meme is om zo snel mogelijk het hele internet rond te gaan en niet om betrouwbare informatie te geven.

Wat kan jij doen?

Een bericht zonder (betrouwbare) bron kun je het beste meteen voorbij scrollen. Als je niet goed kunt zien van wie je dit nieuws ontvangt, kun je namelijk ook niet beoordelen of het te vertrouwen is.

Denk je dus dat een bericht te mooi lijkt om waar te zijn? Kijk dan eerst of je de bron van het bericht kunt vinden. Soms is de échte bron niet die ene Facebook pagina die je al jaren volgt, maar komt het bericht van iemand die het leuk vindt om met nepberichten veel mensen te bereiken.

Wil je weten wat er gebeurt in je hersenen waardoor je soms denkt dat nepnieuws echt waar is? Margriet Sitskoorn legt dit uit in deze video.

Lees de volledige factcheck van Factory FHJ door Lieke hier.

Dit artikel is onderdeel van 

Factcheckers aan het werk
  1. FACTORY FHJ, FACTORY is de factcheck- en verificatiedesk van Fontys Hogeschool Journalistiek. Wij checken uitspraken, foto’s en video’s die worden verspreid via (social) media.
    https://factory.fhj.nl/
Kopieer koppeling

Enquete
Hoe ben je op de site terechtgekomen?
Voldeed het bezoek aan je verwachtingen; heb je alles kunnen vinden?