Overslaan en naar inhoud

Is het echt zo dat… ministers op de foto geen 1,5 meter afstand houden?

Ophef! In mei ging een foto rond op Twitter waarop onze (inmiddels demissionair) ministers wel héél dicht bij elkaar stonden. En dat middenin de corona pandemie. Peter Burger zocht voor Nieuwscheckers.nlNieuwscheckers – Tips om nepnieuws te herkennen uit of deze tweet klopt. Hoe ging Peter te werk?

We houden allemaal van sensatie

Nu onze levens voornamelijk bestaan uit verplaatsen van thuiskantoor naar de bank is het uitstapje naar de supermarkt het hoogtepunt van de week. Een beetje sensatie kan dan wonderen doen. Sensatie, daar reageren je hersenen enthousiast op! Wil je weten hoe dat werkt? Margriet Sitskoorn legt dit uit in deze video. De tweet die Peter checkte, wekte ook sensatie op. ‘Oooh! Wij houden ons allemaal netjes aan de regels en de ministers niet.’ Is het gevoel dat je erbij kunt krijgen. Overtraden onze ministers echt de coronamaatregelen of is er hier sprake van nepnieuws?

Overtraden onze ministers echt de coronamaatregelen of is er hier sprake van nepnieuws?

Check de foto

Het eerste wat Peter deed, was de foto controleren. Peter traceerde de foto door omgekeerd te zoeken. Dit kun je doen door op je computer of laptop op je rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor de optie ‘Afbeelding zoeken in Google’. Wil je een foto traceren op je telefoon, dan kun je het beste eerst de foto opslaan. Ga daarna naar images.google.com en klik op het camera-icoon om je foto te uploaden naar de zoekmachine.

In de zoekresultaten kun je in een oogopslag zien waar de foto nog meer online staat. Peter kwam erachter dat het beeld in augustus 2018 op ANP was geplaatst. Er is dus geen reden voor ophef; de foto komt uit een tijd voordat het coronavirus was uitgebroken.

Lees hier de factcheck helemaal of bekijk hier een Twitter uitleg van factchecker Peter Burger waarin hij soortgelijke foto bespreekt.

Dit artikel is onderdeel van 

Factcheckers aan het werk
  1. Nieuwscheckers - Tips om nepnieuws te herkennen, Tips om nepnieuws te ontmaskeren
    https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/nepnieuws/
Kopieer koppeling

Enquete
Hoe ben je op de site terechtgekomen?
Voldeed het bezoek aan je verwachtingen; heb je alles kunnen vinden?