#2 Wat is de bron van het bericht?
Een check die je standaard altijd moet doen: kijken wat de bron is. Zie je een bericht op sociale media? Bedenk dan dat dit plekken zijn waar iedereen zelf nieuws kan maken en delen.
Door wie is isdatechtzo.nl eigenlijk geschreven?
Check het account
Kijk wie het bericht als eerste online zette. Mensen die nepnieuws verspreiden, doen dit vaak met nepaccounts. Controleer dus of degene die het bericht als eerste online zette, ook echt bestaat. Vaak hebben officiële profielen van bekende personen, journalisten en organisaties een blauw vinkje naast hun naam staan.
Check de website
Makers van nepnieuws willen hun berichten zoveel mogelijk op echt nieuws laten lijken. Let daarom goed op waar het bericht geplaatst is. Wil je weten of een website betrouwbaar is? En of de afzender echt bestaat? Zoek dan naar pagina’s met de naam ‘disclaimer’ of ‘over ons’. Daar vind je meer informatie over de makers van de website, waarom de website gemaakt is en wie de schrijvers van berichten zijn. Het kan zijn dat het bericht niet door een organisatie maar door een persoon is geschreven. Dan kun je opzoeken wie deze persoon is. Kijk bijvoorbeeld of het bericht geschreven is door een professionele journalist. Als je twijfelt of de website, organisatie of schrijvers betrouwbaar zijn, kun je in zoekmachines opzoeken hoe er over wordt geschreven door andere bronnen.
Check wanneer het is geschreven
Soms wordt een oud nieuwsbericht opnieuw gedeeld, waardoor het lijkt alsof het net gebeurd is. Controleer daarom wanneer het bericht is geschreven. Meestal staat er een datum bij. Is het een nieuw bericht of oud nieuws?
Bron: Checklist RijksoverheidRijksoverheid.
Dit artikel is onderdeel van
Hoe check je een bericht?-
Rijksoverheid, Checklist nepnieuws
rijksoverheid.nl/onderwerpen/desinformatie-nepnieuws/checklist-tips-tegen-nepnieuws-desinformatie