Hielden ministers geen 1,5 meter afstand?

Ophef! In mei ging een foto rond op Twitter waarop onze (inmiddels demissionair) ministers wel héél dicht bij elkaar stonden. En dat middenin de corona pandemie.

Peter Burger zocht voor Nieuwscheckers.nlNieuwscheckers – Tips om nepnieuws te herkennen uit of deze tweet klopt en hoe jij deze foto zélf kunt checken.

We houden allemaal van sensatie

Nu onze levens voornamelijk bestaan uit verplaatsen van thuiskantoor naar de bank is het uitstapje naar de supermarkt het hoogtepunt van de week. Een beetje sensatie kan dan wonderen doen. Wil je weten wat er gebeurt in je hersenen waardoor je soms denkt dat nepnieuws echt waar is? Margriet Sitskoorn legt dit uit in deze video. Zo werkt het ook met de tweet die Peter checkte. Overtraden onze ministers echt de coronamaatregelen of is er hier sprake van nepnieuws?

Hang zelf de detective uit

Je twijfelt over de echtheid van een foto. Misschien heb je al bekeken wat de bron is van het bericht en heb je ook al gezocht of er andere media zijn die over de foto hebben geschreven. Wat nu?

Peter traceerde de foto door omgekeerd te zoeken, en jij kunt dit zelf ook! Op je computer of laptop klik je op je rechtermuisknop en kies je voor de optie ‘Afbeelding zoeken in Google’ Wil je een foto traceren op je telefoon dan kun je het beste eerst de foto opslaan. Ga daarna naar images.google.com en klik op het camera-icoon om je foto te uploaden naar de zoekmachine.

In de zoekresultaten kun je in een oogopslag zien waar de foto nog meer online staat. Peter kwam erachter dat het beeld in augustus 2018 op ANP was geplaatst. Er is dus geen reden voor ophef; de foto komt uit een tijd voordat het coronavirus was uitgebroken.

Lees hier de factcheck helemaal

  1. Nieuwscheckers - Tips om nepnieuws te herkennen, Tips om nepnieuws te ontmaskeren
    https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/nepnieuws/
Kopieer koppeling