Overslaan en naar inhoud

Is het echt zo dat… Nederlandse fastfoodketens jaarlijks meer dan een miljard omzetten?

Verse friet uit een puntzak, een broodje döner na het uitgaan of even snel een kroketje uit de muur trekken: een vette hap halen we maar al te graag. Natuurlijk weet je dat het niet gezond is en lopen de kosten van die snelle hap aardig op als je niet uitkijkt. Maar hoeveel verdienen die fastfoodketens eigenlijk aan ons?

Paul Maas zocht het uit voor Nieuwscheckers.nl. Lees in dit artikel welke checks Paul deed.

Volgens Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is de omzet van een miljard reden voor meer bijdrage vanuit fastfoodketens aan de volksgezondheid. Maar er wordt geen bron genoemd bij de uitspraak. Uit contact met de partij blijkt dat die bron ‘lastig te vinden is’ en er niet achterhaald kan worden wie Ouwehand van het cijfer heeft voorzien.

Cijfers checken

In de gemiddelde nieuwsuitzending vliegen de cijfers je om de oren. Of het nu gaat om het aantal werklozen, misdrijven in je buurt of bijvoorbeeld het geld dat fastfoodketens ieder jaar omzetten in Nederland. Als je wil weten of deze cijfers kloppen of hoe ze worden berekend kun je vrijwel altijd terecht bij het Centraal Bureau voor Statistiek. Het CBS is een onafhankelijke partij die allerlei cijfers verzamelt over het leven in ons land en voor iedereen gratis beschikbaar maakt. 

Via het CBS kun je zien dat de fastfoodketens in Nederland nog ieder jaar hun omzet zien stijgen. Nu weet je dat ze ieder jaar meer geld verdienen, maar nog niet hoeveel geld dat precies is. Om een precies bedrag te zien moet je dus een extra bron erbij zoeken. 

Nieuwschecker Paul vond bij Misset Horeca (een erkende informatie- en adviesorganisatie over de horeca) dat KFC, Burger King en McDonalds samen al meer dan een miljard aan omzet binnen haalden in 2018. Deze uitspraak is dus waar!

Lees hier de volledige factcheck

Dit artikel is onderdeel van 

Factcheckers aan het werk
Kopieer koppeling